Μονοπάτια Κρυονερίου

Τα μονοπάτια Κρυονερίου είναι μια δομημένη παρέμβαση φορέων της τοπικής νεολαίας μέσα από εκπαιδευτικά ευρωπαϊκά προγράμματα (ανταλλαγές νέων, εθελοντισμός, σχολική περιβαλλοντική εκπαίδευση, κλπ.).

Οι πεζοπορικές περιηγήσεις στην περιοχή μας (οργανωμένες ή μη) διευκολύνονται από την ύπαρξη δικτύου μονοπατιών στην ευρύτερη περιοχή του Κρυονερίου, τα οποία έχουν οριοθετηθεί και σημανθεί με τη βοήθεια ευρωπαϊκών προγραμμάτων για νέους κατά την τελευταία δεκαετία. Έτσι διευκολύνεται η οργανωμένη πεζοπορία και ξενάγηση στα ορεινά αξιοθέατα και στη φύση.

Με πρωτοβουλία των τοπικών πολιτιστικών φορέων νέων και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος "Νεολαία" έχουν οριοθετηθεί μονοπάτια συνολικού μήκους 24 χιλιομέτρων γύρω από το Κρυονέρι. Ευρωπαίοι νέοι εθελοντές βοήθησαν σε διάφορες εργασίες περιβαλλοντικής και πολιτιστικής ανάδειξης της περιοχής (όπως κατασκευή και τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων προσανατολισμού στα μονοπάτια, χαρτογράφηση κλπ.). Τα μονοπάτια, έχουν σήμανση, είναι χαρτογραφημένα και συνδέονται με τα εκπαιδευτικά μονοπάτια της λίμνης Στυμφαλίας, προσφέρονται δε για περίπατο, πεζοπορία και κυρίως για ποδηλασία βουνού. Οι διαδρομές συνδέουν τα αξιοθέατα της περιοχής του Κρυονερίου με ζώνες φυσικού κάλλους.