BRAF “Ορεινές Εναλλακτικές Περιηγήσεις”

Η στενή συνεργασία με το πρόγραμμα BRAF “Ορεινές Εναλλακτικές Περιηγήσεις”, από το 2003, που δραστηριοποιείται στο Κρυονέρι, προσφέρει στους/στις επισκέπτες/-ριες εναλλακτικές δραστηριότητες αναψυχής και αθλητισμού. Με αυτόν τον τρόπο, οι επισκέπτες/-ριες μπορούν να γνωρίσουν την περιοχή μέσω πεζοπορίας ή ορεινής ποδηλασίας. Οι εκδρομές στην περιοχή οργανώνονται με λεωφορεία, καθώς και την υπηρεσία μεταφοράς προς τους σταθμούς τρένων και λεωφορείων στο Κιάτο (15 χλμ.). 

Με πληθυσμό 953 κατοίκων, το Κρυονέρι είναι το ιδανικό μέρος για ήρεμες, χαλαρωτικές διακοπές. Tο χωριό και οι γύρω περιοχή είναι ιδανική για πεζοπορία, ποδηλασία, ορειβασία καθώς και για κολύμπι, αφού η θάλασσα απέχει μόλις ένα τέταρτο με το αυτοκίνητο (15 χλμ. από την πόλη του Κιάτου, με καλό επαρχιακό δρόμο).

Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 740 μέτρων, προσφέροντας μια πανοραμική θέα στον Κορινθιακό Κόλπο. Ο ορεινός όγκος της Ζήρειας (ή Κυλλήνης) με ύψος 2.376 βρίσκεται επίσης σε μικρή απόσταση από το Κρυονέρι. Γραφικά χωριά ξεφυτρώνουν ανάμεσα στα βουνά και δάση που περιβάλλουν την περιοχή.
Η ιδανική του θέση δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαύσουν την ομορφιά του τοπίου και τη ζωή σε ένα ζωντανό χωριό, σε συνδυασμό με τη ζωή της παραλιακής αστικής ζώνης, που προσφέρει τη δροσιά της θάλασσας και δυνατότητες κοσμοπολίτικης ζωή στις πόλεις του Κιάτου, του Ξυλοκάστρου και της Κορίνθου καθώς και στα παραλιακά χωριά της πεδιάδας της Βόχας.

Αξιοσημείωτες είναι και οι πολιτιστικές δυνατότητες που προσφέρει η περιοχή όπως και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.

Στο Κρυονέρι έχουν οριοθετηθεί και χαρτογραφηθεί περί τα 22 χλμ. μονοπάτια, κατάλληλα για ορεινή ποδηλασία και πεζοπορία, στο πλαίσιο ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για νέους.
Από το 1997 υλοποιούνται στην περιοχή δράσεις ανταλλαγών ομάδων νέων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, με σκοπό την ανάπτυξη της συγκεκριμένης ορεινής ζώνης και την προώθηση εναλλακτικών δυνατοτήτων απασχόλησης για νέους που ζουν εδώ.
Έτσι προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως το "ΝΕΟΛΑΙΑ" (ανταλλαγές νέων και εθελοντισμός) ή το "LEONARDO DA VINCI" (επαγγελματική κατάρτιση νέων) έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην περιοχή και τους νέους της.
Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα εξής:

   • η ανοικοδόμηση του κτιρίου της "Λέσχης Κρυονερίου", ενός πολιτιστικού κέντρου που στεγάζει τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο νέων, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, το γραφείο του Δημοτικού Διαμερίσματος Κρυονερίου και φιλοξενεί κυρίως πολιτιστικές δραστηριότητες).
   • η ανακατασκευή του παραδοσιακού μονοπατιού της Κάτω Βρύσης Κρυονερίου από ευρωπαίους εθελοντές (διάνοιξη και αποκάλυψη του λιθόστρωτου, ανακατασκευή μαντρών από ξερολιθιά, σήμανση, χαρτογράφηση, κλπ).

Τα μονοπάτια που προαναφέρθηκαν και περιγράφονται εδώ, σας επιτρέπουν να έρθετε σε επαφή με τη γύρω περιοχή και την παρθένα φύση. Οι χάρτες που βασίζονται στην τεχνολογία του συστήματος GPS (Global Positioning System) και περιέχονται σε αυτή την ιστοσελίδα, σας επιτρέπουν να ανακαλύψετε καθένα από τα μονοπάτια με άνεση και σιγουριά. Μια σιγουριά που βασίζεται στη χρήση του GPS και σας κάνει ανεξάρτητους από επίγεια σήμανση (πινακίδες κλπ.), η οποία χρειάζεται μόνιμη ανανέωση λόγω φυσικών ή "αφύσικων" φθορών (βλέπε ανθρώπινες δολιοφθορές).

Στο Κρυονέρι και στα γύρω χωριά μπορείτε να βρείτε καφενεία, ταβέρνες, παντοπωλεία και φούρνους που σας προσφέρουν ξεκούραση, φαγητό και ανεφοδιασμό για το δρόμο.
Στις εξορμήσεις σας με τα πόδια ή με ποδήλατα θα σας συμβουλεύαμε να εφοδιαστείτε με μερικά τρόφιμα και ένα μπουκάλι για νερό, ιδιαίτερα για τις ζεστές ηλιόλουστες μέρες. Κατάλληλα παπούτσια περίπατου ή ποδηλασίας και καπέλο είναι άκρως απαραίτητα.
Όλα τα μονοπάτια του Κρυονερίου έχουν σημεία εκκίνησης το Κέντρο Πληροφόρησης νέων (στην πλατεία του χωριού) και την Πάνω Βρύση με το Θέατρό της.
Οι πινακίδες σας πληροφορούν σε ποια διαδρομή βρίσκεστε και σε ποια κατεύθυνση πηγαίνετε. Το γράμμα "Κ" υποδηλώνει την κατεύθυνση προς το Κρυονέρι.
Ανακαλύψτε κάθε μονοπάτι σε οποιαδήποτε κατεύθυνση σας αρέσει!
Σας ευχόμαστε να απολαύσετε όλα τα μονοπάτια, που βρίσκονται σε αυτή την όμορφη φύση που περιβάλλει το Κρυονέρι.

Παραπάνω πληροφορίες: http://braf.elisson.gr/abouten.html