Δραστηριότητες

Seminars

Η εναλλακτική διάσταση του Ξενώνα βασίζεται στη διαφοροποίηση της παραδοσιακής χρήσης ενός ξενώνα στην ελληνική επαρχία με εναλλακτικές υπηρεσίες που απευθύνονται στη νεολαία. Τέτοιες υπηρεσίες είναι π.χ. η φιλοξενία ομάδων νέων που ενδιαφέρονται για ορεινές, πολιτιστικές & οικοτουριστικές δραστηριότητες ή για δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα (διεθνείς ανταλλαγές νέων, σεμινάρια, επιστημονικές επισκέψεις στο Αστεροσκοπείο, πολιτιστικές επισκέψεις, περιβαλλοντικές δράσεις (workcamps), κλπ. Τέτοιου είδους δραστηριότητες οργανώνονται από την Διαπολιτισμική-Περιβαλλοντική Οργάνωση "Φιλοξενία".

Η ίδια δραστηριοποιείται με έδρα το Κρυονέρι σε ολόκληρη την ορεινή Κορινθία, διατηρώντας από το 1997 στο χωριό ένα Κέντρο Πληροφόρησης Νέων, το οποίο στελεχώνεται ανελλιπώς από νέους/-ες Ευρωπαίους/-ες εθελοντές/-ριες στο πλαίσιο αντίστοιχου Ευρωπαϊκού προγράμματος. Για παραπάνω πληροφορίες, επισκεφτείτε: https://filox.org/

Agrotourism

Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα της πληροφόρησης & εμπλοκής των νέων σε αγροτουριστικές δραστηριότητες, όπως συμμετοχή σε αγροτικές εργασίες στους ελαιώνες και στους αμπελώνες, ενημέρωση για βιοκαλλιεργητικές μεθόδους & παρακολούθηση της αλυσίδας της πρωτογενούς παραγωγής από το κτήμα μέχρι την τυποποίηση των προϊόντων. Οι επισκέπτες/-τριες μπορούν να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία αγροτικής παραγωγής των τοπικών προϊόντων (σταφίδα, σουλτανίνα και λάδι) και να συμμετάσχουν σε αυτή, εάν το επιθυμούν, μέσα από ένα ειδικά σχεδιασμένο και οργανωμένο αγροτουριστικό πρόγραμμα, με συμμετοχή των τοπικών φορέων και ιδιωτών παραγωγών, σε συνεργασία με την Ένωση Βιοκαλλιεργητών Κορινθίας.

ekdilwseis

Την υλοποίηση των παραπάνω πιλοτικών παραμέτρων υποστηρίζει η ύπαρξη δυο Κέντρων ειδικού ενδιαφέροντος, τα οποία λειτουργούν τα τελευταία χρόνια με μεγάλη επιτυχία και βρίσκονται πολύ κοντά στον ξενώνα:

  • η Διαπολιτισμική-Περιβαλλοντική Οργάνωση Φιλοξενία και

  • η Πολιτιστική Λέσχη Κρυονερίου, η οποία στεγάζει τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο Νέων, το γραφείο του Τοπικού Συμβουλίου του δημοτικού διαμερίσματος Κρυονερίου και τους δυο τοπικούς αγροτικούς συνεταιρισμούς. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Κρυονερίου, ο οποίος στεγάζεται στη Λέσχη, ένα Πολιτιστικό Στέκι του χωριού, διοργανώνει την Πολιτιστική Εβδομάδα Κρυονερίου το τελευταίο 10-ήμερο του Ιουλίου και υποστηρίζει τις Ανοιχτές Θύρες του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου.

Επίσης είναι δυνατή η διοργάνωση ξεναγήσεων στην περιοχή μας με λεωφορειάκι (Minibus) και η μεταφορά των επισκεπτών μας στους σταθμούς του τρένου ή των λεωφορείων στο Κιάτο (15 χλμ.). Επιπλέον στο Κρυονέρι λειτουργεί οργανωμένη πίστα μοτοκρός (κοντά στο μοναστήρι της Λέχωβας), η οποία υποδέχεται πανελλήνιους αγώνες του αθλήματος.