Αρχαιολογικοί χώροι

sikyona

Αρχαία Σικυώνα: Κοντά από το Κρυονέρι μπορεί κανείς να βρει τον θαυμάσιος -αν και ελάχιστα γνωστό- αρχαιολογικός τόπος, περίπου 9 χλµ. νότια του Κιάτου στην Κορινθία. Πρόκειται για μία αρχαία πολιτεία µε σηµαντικά µνηµεία, που απλώνεται σε ένα µικρό οροπέδιο σε υψόµετρο 140 µέτρων, κοντά στο χωριό Βασιλικό (Αρχαία Σικυών). Σε όποιο σηµείο του οροπεδίου κι αν σταθεί κανείς, αγναντεύει από ψηλά τα εύφορα περιβόλια της πεδιάδας του Ασωπού ως το Κιάτο και τη θάλασσα του Κορινθιακού κόλπου ως τον βράχο Ακροκορίνθου και τον Ισθµό στα ανατολικά.

Στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει ένα επιβλητικό αρχαίο Θέατρο, το ανασκαμμένο τμήμα της Αγοράς της ελληνιστικής και ρωμαϊκής πόλης, το Στάδιο και οι ρωμαϊκές Θέρμες (Βαλανείο), που στεγάζουν σήμερα ένα μικρό αλλά υπέροχο αρχαιολογικό μουσείο. Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν στο χώρο του Θεάτρου από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, μεταξύ 1886 και 1898. Στη συνέχεια οι ανασκαφές στην αρχαία αγορά έφεραν στο φώς έναν ναό, παλαίστρα, βουλευτήριο, μακρά στοά, και τμήμα του κοίλου του θεάτρου.

Πληροφορίες: http://www.greek-crossroads.gr/

corinth

Αρχαία Κόρινθος: Ένας άλλος αρχαιολογικός χώρος κοντά στο Κρυονέρι είναι η Αρχαία Κόρινθος (35 χλμ / 30 λεπτά με το αυτοκίνητο). Η Αρχαία Κόρινθος ήταν μια σημαντική πόλη-κράτος της αρχαίας Πελοποννήσου (900 π.Χ. - 146 π.Χ.). Έλεγχε μια περιοχή που αντιστοιχούσε στα ανατολικά του σημερινού νομού Κορίνθου και στα βορειοανατολικά του νομού Αργολίδας. Συνορεύει με τη Σικυώνα στα δυτικά, τα Μεγαρέα στα ανατολικά, τον Αργιό στα νοτιοδυτικά και την Επίδαυρο στα νότια. Η Αρχαία Κόρινθος έλεγχε τη βασική θέση του Ισθμού και ήταν το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο του αρχαίου κόσμου, έως ότου απειλήθηκε από την Αθήνα. Η Κόρινθος θεωρήθηκε η πλουσιότερη πόλη του αρχαίου κόσμου.

Πληροφορίες: https://en.wikipedia.org/wiki/Ancient_Corinth

lechova

Βυζαντινό μοναστήρι Λέχοβας: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το αναστηλωμένο βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας Λέχοβας του 11ου αι. αιώνα, χτισμένο σε υψόμετρο 1.057 μ. Στην ίδια περιοχή υπήρχε στην αρχαιότητα μια γυναικολογική κλινική του Ασκληπιείου της Αρχαίας Τιτάνης, στην οποία είναι χτισμένο το μοναστήρι. Το μοναστήρι βρίσκεται κοντά στην κορυφή του όρους Βεζίζα (1.270 μ.) Σε ένα δάσος με μαύρο έλατο.

Το πρόσφατα ανακαινισμένο καθολικό της εκκλησίας και η ανακαίνιση της γύρω περιοχής με πέτρα, αποτελεί πλέον σημαντικό σημείο αναφοράς για πολλούς επισκέπτες, κυρίως στο πλαίσιο του θρησκευτικού τουρισμού. Ο πρόσφατα ασφαλτοστρωμένος δρόμος (4 χλμ. από το Κρυονέρι) και η ηλεκτροδότηση του χώρου φέρνει τον επισκέπτη στον χώρο ευκολότερο, όλες τις εποχές. Πολύ κοντά στο μοναστήρι υπάρχει το βαραθρώδες Σπήλαιο Λεχώβης, της ύστερης νεολιθικής εποχής, το οποίο ανασκάπτεται τα τελευταία χρόνια και είναι ένα από τα σπουδαιότερα σπήλαια της Ελλάδας (αναφέρεται στον κατάλογο της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας).

 

Θολωτοί τάφοι Μυκηναϊκής εποχής: Στη θέση "Παναγιά", δίπλα στο νεκροταφείο του χωριού σώζεται μυκηναϊκός ταφικός περίβολος με 10 θολωτούς τάφους λαξευμένους σε τρία επίπεδα στην πλαγιά της κοιλάδας του Ελισσώνα. Οι τάφοι χρησίμευσαν στο παρελθόν σαν καταφύγιο των κατοίκων σε περιόδους επιδρομών καθώς και σαν κρησφύγετο ανταρτών στην περίοδο της Κατοχής. Ύστερα από μαρτυρίες του υπερήλικα ιερέα Χρήστου Παπανικολάου, έχουν τελεσθεί Θείες Λειτουργίες μέσα σε ένα θολωτό τάφο με τουλάχιστον 60 πιστούς. Ο διάσημος αρχαιολόγος Ορλάνδος έχει ερευνήσει τον χώρο αυτό στη δεκαετία του '50. Ο Ξενώνας "Ελισσών" βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και έχει πανοραμική οπτική επαφή με το ταφικό σύμπλεγμα και με όλη η κοιλάδα του Ελισσώνα.