EXCURSION on: Nonviolent Communication (NVC) & Nonviolent Physiotherapy (NVB)

Σωματοθεραπεία

Σωματοθεραπεία

Μια εκδρομή με επίκεντρο τον άνθρωπο και την επικοινωνία του με το σώμα, τα συναισθήματα και τις ανάγκες του μέσα από μια ολιστική προσέγγιση αυτογνωσίας και ψυχοσωματικής εξισορρόπησης.

Αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε αυτή την εκπαίδευση σε έναν ξενώνα με άποψη, ψηλά στα βουνά της Κορινθίας. Θα γνωρίσουμε μια νέα γλώσσα επικοινωνίας με τον εαυτό μας και με τους άλλους και η υποστήριξη της φύσης κρίθηκε απολύτως απαραίτητη.

Παρά την εντατική φύση του σεμιναρίου θα υπάρξει χρόνος για ξεκούραση και περίπατο μέσα και γύρω από το ορεινό χωριό που θα μας φιλοξενήσει.

Ο συνδυασμός των ασκήσεων ενδοσκόπησης και επικοινωνίας με τις ήπιες σωματικές ασκήσεις φιλοδοξούμε να προσφέρει σε όλους μας μια βαθειά ολιστική εμπειρία χαλάρωσης και εναρμόνισης με τη φύση, τον εσώτερο εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας.
--------------------------------------------------------------------------

Τι είναι η Μη Βίαιη Επικοινωνία:

H Μη Βίαιη Επικοινωνία (Non-violent Communication) είναι μια διαδικασία που μας βοηθά να αντιληφθούμε, να εντοπίσουμε και να μεταβολίσουμε τη βία που χαρακτηρίζει τις σχέσεις μας με τους άλλους και με τον εαυτό μας. Η Μη Βίαιη Επικοινωνία αποτελεί ένα εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει να ρίξουμε φως στα συναισθήματα και στις ανάγκες μας και να μάθουμε πώς να διαχειριζόμαστε την κοινωνική και ατομική μας πραγματικότητα με τρόπο που κάνει τη ζωή μας πιο όμορφη.

Η Μη Βίαιη Επικοινωνία εστιάζει σε τέσσερα στοιχεία:

1. Στην παρατήρηση των γεγονότων έτσι όπως συμβαίνουν σύμφωνα τη μαρτυρία των αισθήσεών μας και όχι όπως αλλοιώνονται από τις κρίσεις, τις αξιολογήσεις και τις διαγνώσεις μας.

2. Στα συναισθήματα που πυροδοτούνται από ένα συγκεκριμένο γεγονός. Η Μη Βίαιη Επικοινωνία μας ζητά να αποκτούμε σταδιακά όλο και μεγαλύτερη επίγνωση των συναισθημάτων που βιώνουμε σε μια δεδομένη στιγμή, γιατί το κάθε συναίσθημα αποτελεί ένα μήνυμα από τον εαυτό μας.

3. Στις βαθιές, πανανθρώπινες ανάγκες που αποτελούν τα κίνητρα των πράξεών μας. Σύμφωνα με τη Μη Βίαιη Επικοινωνία, οτιδήποτε κάνουμε το κάνουμε γιατί προσπαθούμε να καλύψουμε κάποια ή κάποιες ανάγκες μας. Όλοι οι άνθρωποι μοιραζόμαστε τις ίδιες ανάγκες, αλλά σε μία δεδομένη στιγμή μία συγκεκριμένη ανάγκη αναδύεται στην επιφάνεια και μας ειδοποιεί για την παρουσία της μέσω των συναισθημάτων που παράγει. Έτσι, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, οι πράξεις στις οποίες θα προβούμε θα σχετίζονται με αυτή την ανάγκη.

4. Στα αιτήματα που θα διατυπώσουμε στους άλλους ή στον εαυτό μας προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες μας και υπηρετήσουμε τη ζωή που εκφράζεται μέσα από αυτές τις ανάγκες. Τα αιτήματα είναι ρητές, συγκεκριμένες και πραγματοποιήσιμες προτάσεις, οι οποίες ζητούν τη δράση που είναι απαραίτητη για την κάλυψη των αναγκών. Διατυπώνονται σε θετική γλώσσα δράσης και διακρίνονται από την ανοιχτότητα της Μη Βίας, σε αντίθεση με την ακαμψία των βίαιων απαιτήσεων.

Συντονίζει ο Γιώργος Τσιτσιρίγκος:

Ο Γιώργος Τσιτσιρίγκος ασχολείται εντατικά με τη Μη Βίαιη Επικοινωνία τα τελευταία 3 χρόνια. Εδώ και 2 χρόνια συντονίζει εισαγωγικά εργαστήρια πάνω σε αυτή τη διαδικασία.

Περισσότερες πληροφορίες για την Μη Βίαιη Επικοινωνία στην ιστοσελίδα: http://www.non-violence.gr/
--------------------------------------------------------------------------

Τι είναι η Μη Βίαιη Σωματοθεραπεία:

Μη Βίαιη Σωματοθεραπεία ονόμασε ο εμπνευστής της εκείνο το σύνολο ψυχοσωματικών ασκήσεων και μεθόδων αυτοθεραπείας που έχουν ως αρχή τους το Ιπποκρατικό ωφελείν ή μη βλάπτειν.
Στη Μη Βίαιη Σωματοθεραπεία περιλαμβάνονται ήπιες κινητικές ασκήσεις και διατάσεις, μέθοδοι αυτοπαρατήρησης και επίγνωσης της αναπνοής, αυτομασάζ, χαλαρωτικοί ήχοι και πολλά άλλα κατά περίπτωση, ανάλογα τον τύπο του κάθε ανθρώπου και τις ανάγκες της εκάστοτε ομάδας ως σύνολο.

Την Μη Βίαιη Σωματοθεραπεία καθοδηγεί ο Ιωάννης Σαμψωνίδης http://hellenictao.wordpress.com/about/

--------------------------------------------------------------------------

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΡΟΜΗ:

Η εκδρομή μας θα λάβει χώρα στο Κρυονέρι Κορινθίας, ένα ορεινό χωριό με θέα σε όλο τον Κορινθιακό κόλπο και τον Παρνασσό.

Ο οικολογικός ξενώνας που θα μας φιλοξενήσει ανήκει σε ανθρώπους με προσωπικό ενδιαφέρον για τον πολιτισμό και κάθε μέθοδο αυτοεξέλιξης του ανθρώπου. Εκεί θα νοιώσουμε σαν στο σπίτι μας! Το φαγητό θα είναι σπιτικό από μαγείρισσα που θα έρθει να μαγειρέψει ειδικά για εμάς. Στο χωριό και γύρω από αυτό υπάρχουν γραφικά μονοπάτια που θα μας ξεκουράσουν στον ελεύθερο χρόνο μας.

Το κόστος για την διαμονή (2 διανυκτερεύσεις Παρασκευή και Σάββατο βράδυ), το φαγητό (πρωινό και 2 γεύματα) και τα εργαστήρια NVC & NVB είναι 180 Ευρώ, τελική τιμή με το ΦΠΑ.

Επίσης με 20 Ευρώ επιπλέον αφήνετε το αυτοκίνητο σας στο σπίτι και κατοχυρώνετε μια θέση μετακίνησης στα δικά μας αυτοκίνητα.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες (16 άτομα) και ως εκ τούτου όσο πιο σύντομα εξασφαλίσετε την θέση σας τόσο καλύτερα.

Καλή αντάμωση!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ: Τηλ. 6944 555 696 Ιωάννης Σαμψωνίδης
 

https://www.facebook.com/events/782112818481447/?fref=ts