Το χωριό

products

Μέρος:

Ο Ξενώνας "Ελισσών" βρίσκεται στο μεγαλύτερο ορεινό χωριό της Κορινθίας, το Κρυονέρι. Οι 1.000 περίπου κάτοικοί του ζουν εδώ μόνιμα, χειμώνα - καλοκαίρι και ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με τη γεωργία.

Ένα ζωντανό χωριό λοιπόν, με πραγματική κοινωνική ζωή: πέντε καφενεία δυο εκ των οποίων λειτουργούν και σαν ψησταριές, ταβέρνα, τρία παντοπωλεία, τρία κρεοπωλεία, αρτοποιείο-ζαχαροπλαστείο, οπωροπωλείο, βενζινάδικο & ταχυδρομείο, κομμωτήριο είναι καθημερινά ανοιχτά και εξασφαλίζουν την απόλυτη αυτάρκεια κατοίκων και επισκεπτών σε είδη διατροφής.

Σταφύλια (σταφίδα & επιτραπέζια σουλτανίνα) και ελαιόλαδο είναι τα βασικά προϊόντα του χωριού, τα οποία καλλιεργούνται ανά τους αιώνες και κρατούν τον πληθυσμό σταθερά στις εστίες του.

Kryoneri2

Υποδομές:

Το Κρυονέρι είναι το μεγαλύτερο ορεινό χωριό της Κορινθίας Η παράδοση αφενός και η δυναμική πολιτιστική δημιουργία αφετέρου, κάνουν το χώρο ελκυστικό για ξένους επισκέπτες. Στο χωριό υπάρχει τα μεγάλη δραστηριότητα στον πολιτιστικό και νεολαιίστικο τομέα.

Ο κοινωνικός ιστός υποστηρίζεται από υποδομές όπως περιφερειακό ιατρείο, σχολικό κέντρο με 125 μαθητές (νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο & γυμνάσιο), παιδική χαρά στην πλατεία, κέντρα άθλησης (γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, μίνι-σόκερ), πολιτιστική λέσχη, κέντρο πληροφόρησης νέων, ανοιχτό αμφιθέατρο.

view from Ai giorgis

Μέρη που πρέπει να επισκεφθείτε:

Κάτοικοι & επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν το παραδοσιακό-περιβαλλοντικό μονοπάτι Κάτω Βρύσης & τα μονοπάτια πεζοπορίας - ορεινής ποδηλασίας μήκους 35 χλμ. γύρω από το Κρυονέρι.

Μπορούν να επισκεφθούν σπουδαία & άγνωστα τοπικά μνημεία & αξιοθέατα, όπως τον μυκηναϊκό ταφικό περίβολο της Παναγίας, το βυζαντινό μοναστήρι της Λέχωβας, το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, το Δρυοδάσος του Μουγκοστού.

Η ορεινή ζώνη του Δήμου Σικυωνίων παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον από ιστορικής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής άποψης και διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για μια ανθρωποκεντρική, εναλλακτική ανάπτυξη με άξονες το φυσικό κάλλος & την πατροπαράδοτη γεωργική παραγωγή (σταφίδα, σουλτανίνα, ελαιόλαδο). Το Κρυονέρι βρίσκεται στο γεωγραφικό κέντρο του νομού Κορινθίας, με καλή οδική πρόσβαση, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να κινηθούν εύκολα & γρήγορα σε όλα τα γύρω αξιοθέατα.

amphitheater

Ανοιχτό Αμφιθέατρο Κρυονερίου:

Το αμφιθέατρο είναι χωρητικότητας 300 περίπου θέσεων και κατασκευάστηκε το 2001 για την κάλυψη των αναγκών των πολιτιστικών εκδηλώσεων των τοπικών και άλλων φορέων.

Είναι το μεγαλύτερο αμφιθέατρο στο Δήμο Σικυωνίων και εξυπηρετεί πολιτιστικές εκδηλώσεις κάθε καλοκαίρι, όπως π.χ. τον Θερινό Κινηματογράφο για παιδιά και νέους από την ευρύτερη περιοχή.

mougostos

Δρυοδάσος Μουγκουστός:

Είναι ένας μοναδικός για την περιοχή πνεύμονας πρασίνου και καταφύγιο άγριας ζωής βρίσκεται στα όρια της Κοινότητας Κρυονερίου. Ο Μουγκουστός είναι ανακηρυγμένο Αισθητικό Δάσος με βάση την κείμενη νομοθεσία. Τον διασχίζει ένας πλατύς δασικός δρόμος μήκους 5,5 χλμ., ο οποίος προσφέρεται για πεζοπορία και ορεινή ποδηλασία. Καταλήγει σε ένα βράχο με πανοραμική θέα στον Κορινθιακό Κόλπο.

observatory Kryoneri

Το Αστεροσκοπείου Κρυονερίου:

Η αστρονομική βάση είναι ένα σπάνιο επιστημονικό ίδρυμα στην περιοχή μας. Το τηλεσκόπιο, με διάμετρο 1,20 μέτρων, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα και τη Βαλκανική χερσόνησο. Τα τελευταία χρόνια, χάρη στην πρωτοβουλία νεανικών ιδρυμάτων στο Κρυονέρι, έχει αποκτήσει αξιοσημείωτη σημασία ως χώρος επιστημονικής έρευνας και πολιτιστικής δραστηριότητας.

Η πρωτοβουλία «ανοιχτές θύρες» του Αστεροσκοπείου θεωρείται ως μια μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση στην Κορινθία. Αυτή η εκδήλωση πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στις αρχές Αυγούστου και περιλαμβάνει αστρονομικές βραδιές (παρατήρηση των ουράνιων σωμάτων μέσω τηλεσκοπίου, επίσκεψη στον αστρονομικό σταθμό, θεματική προβολή βίντεο) αλλά και μουσικές εκδηλώσεις. Σε αυτόν τον σταθμό έχει προγραμματιστεί η δημιουργία ενός σύγχρονου Αστρονομικού Πάρκου που θα περιλαμβάνει ένα Πλανητάριο με αμφιθέατρο για συνέδρια και ένα μικρό κέντρο για διάφορες εκδηλώσεις, που θα κρατήσει το τηλεσκόπιο που εξυπηρετεί από το 1972 τους ερευνητές του Εθνικού Παρατηρητηρίου της Αθήνας καθώς και μαθητές και ερευνητές όλου του κόσμου.

lower fountain 1

Παραδοσιακές κρήνες:

Ένα σύστημα παραδοσιακών κρηνών και το κρύο νερό από τις πηγές του γνωστού από την αρχαιότητα ποταμού Ελισσώνα έδωσαν το σημερινό όνομα στην Κοινότητα Κρυονερίου.

Το χωριό σκαρφαλώνει αμφιθεατρικά στις πλαγιές της κοιλάδας του Ελισσώνα, η οποία το χωρίζει σε δυο συνοικίες. Κατά μήκος της κοιλάδας υπήρχαν παλιότερα 3 κρήνες και 2 νερόμυλοι. Σήμερα έχουν αναπαλαιωθεί και λειτουργούν 2 από αυτές, ενώ ο ένας από τους δυο νερόμυλους σώζεται ακόμα, παρόλο που η σκεπή του έχει καταστραφεί από τη μεγάλη πυρκαγιά της δεκαετίας του '80. Στο κέντρο του οικισμού βρίσκονται δυο κρήνες του περασμένου αιώνα, που εξυπηρετούσαν για αιώνες τις ανάγκες των κατοίκων για ύδρευση και πλύσιμο ρούχων.

Η Κάτω Βρύση Κρυονερίου συνδέεται με την Πάνω Βρύση διαμέσου της κοιλάδας του Ελισσώνα. Έπαιξε και αυτή σημαντικό ρόλο στην κάλυψη των αναγκών των κατοίκων επί σειράν αιώνων. Εγκαταλείφθηκε όμως τη δεκαετία του '60 εξαιτίας της εγκατάλειψης των σπιτιών της συνοικίας αυτής λόγω κατολισθήσεων. Το παραδοσιακό μονοπάτι που οδηγεί στην Κάτω Βρύση αναπλάστηκε με ένα πιλοτικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε για 8 συνεχή χρόνια (1999-2006) και είναι μοναδικό του είδους του στην Ελλάδα.

lower fountain 2

Ξεκίνησε σαν μια δράση του προγράμματος "Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία για Νέους" που υλοποιήθηκε τα έτη 1999-2004 με ευθύνη της Διαπολιτισμικής-Περιβαλλοντικής Οργάνωσης "Φιλοξενία" που εδρεύει στο Κρυονέρι, και με την υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κορινθίας και χορηγών.
Οι εθελοντές/-ριες αποκάλυψαν το μονοπάτι και συνεργάστηκαν με πετρομάστορες για την ανακατασκευή των μαντρών (ξερολιθιά) και του πλακόστρωτου του μονοπατιού. Ο Δήμος Σικυωνίων ενέταξε στη συνέχεια το έργο στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LEADER + και προχώρησε σε πλακόστρωση και αναπαλαίωση της Κάτω Βρύσης (2004-2006).

Στόχος αυτής της δημόσιας παρέμβασης ήταν η ενδυνάμωση των αγροτουριστικών επενδύσεων στην περιοχή και η επιβράβευση πολλών προσπαθειών της προηγούμενης δεκαετίας, για εναλλακτική ανάπτυξη και ανάδειξη της περιοχής. Έχει στόχο τη σύνδεση των αξιοθέατων της περιοχής μεταξύ τους (Αστεροσκοπείο, Μοναστήρι Λέχωβας,, Μύλος, κ.α.) και την εξερεύνησή της περιοχές με οικοτουριστικά μέσα (πεζοπορία, ποδηλασία, κλπ.).

Το έργο αυτό θεωρείται πολύ σπουδαίο, επειδή συνδέει τον εθελοντισμό και την κοινωνική εργασία των νέων με την προσφορά στην τοπική ανάπτυξη και στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η Οργάνωση Υποστήριξης Νέων "φιλοξενία" σε συνεργασία με το Δασαρχείο Κορίνθου ανέλαβε τη διαμόρφωση δασικού μονοπατιού στην κοίτη του Ελισσώνα, που αποτελεί τη φυσική προέκταση του προαναφερθέντος μονοπατιού και συνδέει την Κάτω Βρύση Κρυονερίου με το Παλιό Γεφύρι και το Νερόμυλο.

upper fountain

Η Άνω Κρήνη Κρυονερίου (Πάνω Βρύση) είναι η κεντρική παραδοσιακή κρήνη, η οποία βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και δροσίζει πολλούς επισκέπτες, οι οποίοι έρχονται από την παραλιακή ζώνη της Κορινθίας αποκλειστικά για να προμηθευτούν νερό για το σπίτια. Η κρήνη αυτή είχε την τύχη να ενταχθεί σε πρόγραμμα Αγροτουρισμού και να αναπλαστεί συνολικά, δημιουργώντας έναν καλαίσθητο χώρο αναψυχής και πολιτιστικής δημιουργίας, με ανοιχτό αμφιθέατρο, χώρο στάθμευσης και μικρό πάρκο.

H Βρύση της Πιρόνας είναι μια όμορφη και με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον καινούργια πέτρινη κρήνη η οποία κατασκευάστηκε από το Δήμο Σικυωνίων το έτος 2000. Βρίσκεται στη διασταύρωση της επαρχιακής οδού Κιάτου-Νεμέα (Δρόμος Κρασιού) με το δρόμο που οδηγεί στο μοναστήρι της Λέχωβας, περίπου 500 μ. έξω από το Κρυονέρι.

Η Βρύση του Κούρπερη, το παλιό πέτρινο γεφύρι και ο παλιός Νερόμυλος αποτελούν ένα αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα μέσα στην κοιλάδα του Ελισσώνα, σε μα τοποθεσία φυσικού κάλλους. Όλα τους είναι κτίσματα του 18ου και 19ου αιώνα και συνδέονται με το χωριό διαμέσου του καταπράσινου παραποτάμιου μονοπατιού του Ελισσώνα.

Κοινότητα:

Η κοινότητα του Κρυονέρι έχει μια πολύ δραστήρια κοινωνική ζωή με πολλές ενώσεις και οντότητες:

  • Πολιτιστικός Σύλλογος Νεολαίας

  • ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ, Διαπολιτισμική-Περιβαλλοντική Οργάνωση

  • Αθλητικός Σύλλογος "Αετός"

  • Ο Συνεταιρισμός ελαιολάδου

  • Δύο σύλλογοι γονέων Δημοτικού και Γυμνασίου Κρυονερίου

  • Επιτροπή Εκκλησίας Αγίας Τριάδας

  • Τοπικό συμβούλιο

Δραστηριότητες:

Δραστηριότητες και εκδηλώσεις διοργανώνονται σε διαφορετικούς χώρους, όπως το "Πολύκεντρο" - κέντρο πολιτισμού, Λέσχη Νέων, Αμφιθέατρο, γήπεδο ποδοσφαίρου, αθλητικός χώρος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πίστα μοτοκρός.

Δραστηριότητες: κινηματογράφος, χορωδία, αθλητικές δραστηριότητες (καράτε, αερόμπικ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ, μπάσκετ, πινγκ-πονγκ), παραδοσιακοί χοροί, σεμινάρια, εκδηλώσεις, συνέδρια, Πολιτιστική Εβδομάδα τον Ιούλιο, ανοιχτές θύρες Αστεροσκοπείου, εκδηλώσεις καρναβαλιού κ.λπ.